Luahkan: Bukan taksub nombor


Salam.

11.11.11 baru je lepas. Tunggu pulak tahun depan. 12.12.12. ramai yang pilih tarikh ni untuk kawin atau lahirkan anak.

Aku ada baca dalam surat khabar hari tuh. Kata seorang penceramah ni, tak perlu la nak taksub nombor. Nombor hanya nombor. Tak bawa apa-apa makna atau tuah.

Oh.. bagus pesanan tu. Takut2 lah ada yang terlupa especeli orang Islam la kan. Kot la hati tu terlajak percaya yang nombor tu boleh bawak tuah pulak. Nak2 nombor 1.

Sebagai orang Islam, kita percaya la kan ALLAH tu yang bagi rezeki dan nikmat. Apa yang kita dapat tu satu pemberian yang bersangkut paut jugak dengan usaha dan doa.

Untuk kaum Cina mungkin ya dorang percaya nombor tu ada tuah disebaliknya. Tapi aku rasa kebanyakkan orang Melayu Islam cuma anggap nombor tu istimewa, cantik dan hanya berlaku 100 tahun sekali je dalam kalendar. Pulak tu senang nak ingat tarikh tu kan. Mungkin jugak saja suka2.

So, tak payah la nak besarkan isu ni sangat ye. Yang rasa mende ni tak ada makna pape kat dia, biarkan je la. Biarkan mereka dan keluarga mereka ;)



 
 Terima kasih sudi baca sampai pengsan ^___^

10 rajin komen:

AmirFX said...[Reply to comment]

Buat nombor plat kereta pun cantik gak nombor tu...

Saiazuan said...[Reply to comment]

prcaya x yg lpas ni orng akan kata 12.12.12 adalah tarikh khiamat????

Dylla Abas said...[Reply to comment]

nombor 1 dalam diri hanyalah Allah je :)

Eera Shera said...[Reply to comment]

kiamat 2012 tu dlm movie 2012 je..yg sebenarnye Allah je la tau

cik Kartun said...[Reply to comment]

uhuhu betul2.
sbgai org islam xleh nk prcaya bnde2 khufat nie..klu anggap tarikh tu untk jadikan simb0lik pada hari istimewa b0leh kot :D

Iffah Afeefah said...[Reply to comment]

mmg prangai mnusia nk y cntik

suke je no lawa

xbmkne taksub

Kancil 8349 said...[Reply to comment]

betul tu...jangan terlalu taksub dengan nombor...ia hanya angka untuk mengira bahawa masa kat dunia dah makin hampir tiba

teratak hati said...[Reply to comment]

suka2 je tak pe,jgn sampai kurafat sudah..:)

Rtp Farra Arisha said...[Reply to comment]

it't just a number, but apa yang sudah tersirat sememangnya kita belum tau :')

Kancil 8349 said...[Reply to comment]

salam,

kancil dah tag blog kamu...kalau sudi jomlah menjawab soalan - soalan kancil

http://kancil8349.blogspot.com/2011/11/kancil-kena-tag-oleh-blogger-kartunis.html