Jom sembang: ambil idea orang lain tanpa izin sama la macam mencuri

Salam.

ape korang rasa kalo ade yang raba, eh? kalo ade yang ambik idea/ayat/entri/tulisan/ape yang seumpamanya tanpa izin dari korang? marah tak?

bagi aku la kan. kalo nak amek sangat amek la. tapi at least backlink la kan. paling tak pun mention je amek kat mana atau pun mention je la ko amek dari seseorang, atau paling tak pun just cakap jumpe kat mane2 la.

cakap je la ape2 yang menunjukkan tu bukan ORIGINAL dari korang. kalo tak same la maksudnye ngan menciplak atau mencurik.

kalo buat assignment pun ade citation kan. kalo tak pensyarah aku kate, kopipes ni..huhu haru..

bukan ape..tadi tengok satu blog ni ade la mende yang kena curik dari die. cian die... bengang la weh.

ni bukan pasal kedekot, bajet hot atau yang seumpamanye la..tapi ni sama la macam adab. sama la macam etika. kalo tak suka pi main jaoh2 ek

>>claim others works as yours. that is call plagiarism. so what do you think? (tetibe tercakap bahasa ibunda) ;p


ps: lama dah tak nampak kancil yang comel

mai la join segmen ;)



 
 Terima kasih sudi baca sampai pengsan ^___^

12 rajin komen:

Iffah Afeefah said...[Reply to comment]

Belom rase lg
bngng je agknye

ciK LyndaWawa said...[Reply to comment]

klu saya, tak suka kena ciplak....

Si qusowt said...[Reply to comment]

yup!penat2 org tu buat entry..sedap2 je org nak kopipes..grr....

Saiazuan said...[Reply to comment]

ia dipanggil plagiarize dalam education system..

ABU said...[Reply to comment]

betul tu, sekurang kurngya bagila kredit kepada empunya badan.. mana asi main ciplak macam tu je kan kan kan..

AmirFX said...[Reply to comment]

Kasi denda sama itu orang.. haha..

Nong Andy said...[Reply to comment]

salam tuan rumah.. tumpang lalu bagi komen :)

*pernah gak rasa sekali.. pelik la bila puisi yg sy tulis-org lain yg mengaku dia tulis sendiri.. dah tu ramai pula yg puji puisi tu!(psal puisi tu kena puji aku jadi geram.. kalau tak mungkin aku wat bodo jer hehehe) teruk la org macam tu...

cik Kartun said...[Reply to comment]

hoho org tu x blajar adb sopan kt sekolah..:)

Eera Shera said...[Reply to comment]

kak nong andy, sound je die..ape kes amek org punye..grrr

Rtp Farra Arisha said...[Reply to comment]

that's right..

Ezad Skytech said...[Reply to comment]

geram kot kalau kena macam tu...

Hanie Dew said...[Reply to comment]

Ahahahaha..baru jd kt ktrg..tp chill je la....haiihhh