Penting tak komen pembaca?

salam.

tiba2 nak cakap pasal KOMEN pulak. dah baca entry aku yang ni macam mana nak buat blog lebih menarik. ada yang komen cakap follower ramai tapi yang komen sikit je. kenapa ek? kita buat blog hanya untuk kejar follower ke? follower ramai tapi nak update blog pun jarang. atau mungkin entry tak berapa menarik.

macam mana nak tambah follower dalam masa yang sama kekalkan pembaca di blog kita. susahkan.. aku pun tak reti nak buat entry menarik. rajin2 kan la diri intai2 blog2 orang pemes ni. dorang selalu jugak bagi tips.

komen? kenapa kena komen? bila kita komen, tu tandanya kita dah baca entry dorang. tapi, ada jugak kan yang tak baca or baca separuh then komen. boleh nampak la komen tu macam mana.

lebih2 lagi kalau entry tu perlu kan pendapat dari readers. kalau tak komen, mana blogger tu nak tau pandangan orang tentang entry or blog dia kan.

dengan komen jugak, blogger or penulis tu boleh baiki kelemahan dia. boleh la nak perbaiki mana yang patut kan.

lagi. kalau jadi silent reader, macam mana la blogger sama blogger nak kenal kan. kalau setakat nak follow je tak pe la. tapi kalau nak tambah kawan atau nak cari jodoh atau nak berskandal.. komen je la kan.

hah, lagi satu! komen bagi la komen yang membina. bukan menjatuhkan atau memalukan atau mengarut atau menyakitkan hati.

komen la dengan seikhlas hati. komen anda amat dihargai. pesanan penaja dari - yang mengejar komen.

p/s: terlompat-lompat kesukaan setiap kali ada yang komen. kalau korang, penting tak komen tu? ke NO COMMENT? tak dapek den nak nolong :p

24 rajin komen:

farahin nasir said...[Reply to comment]

bacakap ala2 YB punye intonasi..:: ehem..ehem.. sangat penting komen dari pembaca.. disitu kita thu pendpat kepada penulisan kita.. sma ada org fhm atau tidak.. :)

BTOL KE IDOKK??:: CIRI2 CALON MENANTU PILIHAN

Imran@Copenhagen said...[Reply to comment]

first time singgah, first time komen!!

Syazwan said...[Reply to comment]

setuju..
kita boleh tengok style komen tu..
melalui komen, kida dah boleh tahu sama ada dia betol-betol baca tak entry kita tu..
btw, terima kasih sebab follow and drop komen!

NasZ said...[Reply to comment]

komen ni bagi saya penting sebab kita bleh tahu mcm mana entry kita...ok ke tak ke..kan?

jemput join segmen simple saya..

SEGMEN SIMPLE : MY WISH ...

Ums Niza said...[Reply to comment]

kata2 orang yang meng "komen" tu lebih bernas dan bombastik...(betul ke ejaan aku)...

Bro ahmad said...[Reply to comment]

setiap blogger suka je entri dia di komen,,satu kepuasan kot..ada juga blogger ruangan komen di tutup...no komen..p

miss inna said...[Reply to comment]

sebab tu pentingnya feedback dr readers nie. br boleh kita tahu mcm mana entry kita nie. dpt sambutan ke tak? baik ker buruk? hmm! ^^

hamzah ian said...[Reply to comment]

komen kiranya respon la.. kalau orang komen maknanya dia berusaha nak beri respon ye dak? hehe..

aku dpt komen pun lompat2 gak.. hehe

Siti Farah said...[Reply to comment]

memang rasa comment tu sangat penting. nampak macam apa yg kita tulis tu berbaloi bila ada org baca dan komen.. eheheh...

azrijohan said...[Reply to comment]

wah,bagus ni
teruskan buat entri bermaklumat macam ni oke...

hepi blogging:)

Eera Shera said...[Reply to comment]

thx korang semua..pendapat yg sangaaaaaattt bagus! baik punya...

eh..tu skandal sy :p

isma said...[Reply to comment]

aku akan gmbira kalau ada yang komen blog aku. sebab aku tau ada yang baca blog aku.... :)

aizamia3 said...[Reply to comment]

gembira bila ada yg drop komen.. rasa entry tu dihargai.. walaupun sorang tapi percaya pasti akan ada yang membacanya..

eddy syrol said...[Reply to comment]

for me, komen pembaca tu penting juga.. blogger ni mcm reporter tau, reporter mesti nak tau respond pembaca kan... dan adanya komen dr blogger lain akan buat kita makin semangat.. (~_~)

jom terjah..



MAKAN PETANG





SARAPAN YANG BERAT

fairuz said...[Reply to comment]

hoho selalu bukak dashboard, tengok ade komen ke tak. haha kalau ade, rase nak berblogging tu melimpah ruah. haha =))

EiZaRaZiErYa said...[Reply to comment]

entry yg menarik~ nasihat yg bernas~ sok0ng cakap awk~ wink3 >_<

...Minah BluR... said...[Reply to comment]

fuhhh komen penting wooo....
betul la tu.. follower rmai pun sikit je komen... ade yg ske jdi silent reader je...
nak buat entri byk komen tu sush nye la

Sunah Sakura said...[Reply to comment]

suka ada orang komen, maksudnya entri kita buat dia terpikir sesuatu.. tapi kadang2 komen tak serupa entri pun ada... heheheheh..

saiazuan said...[Reply to comment]

komen penting gk, samaada +ve atau -ve :D

JIJI YU said...[Reply to comment]

meh ako komen..tak membina komen aku ni..ehhe

niena shopping2u said...[Reply to comment]

bgi sy.. pembaca itu penting.. :)
ada sesetengah org tu cuma baca je.. tp xberani nk komen... ye lah, kekadang tu kte takde idea nk komen, kte cuma ckp "nice enty" org wat plak entri psl yng dtg komen ni cam tak ikhlas lak.. sy slalu je bbca tpi xkomen hehe.. tpi komen ni akan membina semangat kita kan :)

Iffah Afeefah said...[Reply to comment]

btol tu

huhu

komen membina

jangan ske kondem je kan

GaRy™ said...[Reply to comment]

bagi gary, komen pembaca tu la yang buat gary semangat nak blogging!!! hehehe~

~syue~ said...[Reply to comment]

byk kita komen blog org, bykla org komen blog kita..mula2 memg susah, tp lama2, feedback dia sgt mngalakkn..

bukan mcm --> saya.kdg2 malas gile komen.huhu