Tips: jadi lah blogger yang baik


Masterpiece fanpage.Silalah LIKE. arigatou ^^


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

jadi blogger, kena  peka ngan ape yang ada kat sekeliling kita. kena alert ngan isu2 semasa, kena tau banyak mende, kena banyak baca.

supaya orang dapat 'sesuatu' bila masuk blog kita. biar ada 'rasa'.. 

kata abang Ben 10, cari la identiti blog biar orang boleh beza kan blog kita ngan blog orang lain.

korang rasa, blog aku pasal ape?? maksudnye, bila nampak nama Masterpiece atau eera shera, apa korang bayang? blog artis? isteri Zahiril adzim? >> ops tak ade kaitan

aku tau ramai je yang nak cari tips2 blogging. tengok search keyword Masterpiece, mesti ada orang cari 'macam mana nak buat blog menarik'..

Tips tu tanya la pada yang pakar... banyak sangat pengalaman dorang..

persoalannya: macam mana nak dapat komen yang banyak macam  dia ni (jeles tau), macam mana nak buat entri menarik, tertarik dan da bomb..

bagi aku, jadi la diri sendiri. tulis dengan ikhlas, terima kritikan dan makian (oh berdarahnya hati), tulis kerana minat, manfaatkan apa yang ada kat sekeliling, dan jangan curik hasil kerja orang atau senang cite jangan kopipes dan buat2 macam tu korang punya

lagi..jangan sombong, selalu2 la tegur, jangan kedekut tolong orang lain, bila kita baik ngan orang, kita jugak akan dapat kebaikkan tu balik. 

biar la apa orang nak kata. 'blog sampah' tak wujud. sampah sarap dan sampah masyarakat ada la. yang jadi sampahnya kalo buat kotor dan burukkan orang lain. 




 
Terima kasih sudi baca sampai pengsan ^___^

24 rajin komen:

Saiazuan said...[Reply to comment]

eh, kena tag plak kat sini..hehe :D

jadikan readers tu kawan kita, so mcm mana kita layan kawan kita, mcm tu la kita layan readers kita :)

PCL said...[Reply to comment]

kita tak kenal. ..tp orag akan kenal kita bila kita blogging dgn ikhlas.....segalanya ikhlas insyaAllah.

era kecik said...[Reply to comment]

perst time singgah sini :)

bagus entry ni..
<-- era ingat ye! jadilah blogger yang baik . hehehe

Nong Andy said...[Reply to comment]

Bagi akak.. kepuasan!! best berblog ni.. selain meluahkan apa saja idea/pendapat yg ada dlm otak kita, boleh juga blog walking dan menimba ilmu.. dan ilmu yg di timba juga boleh di sebarkan dlm blog kita.. macam info agama.. pahalanya tidak akan putus sekalipun kita sudah mati.. tapi kena la minta izin dan bagi backlink dari sumber yg kita ambil tu kan..

Daddylicious said...[Reply to comment]

tulis seiklas hati...:)

teratak hati said...[Reply to comment]

jadilah diri sendiri..dunia blog ni mcm2 kan..baru nak mengenali dunia blog ni...

msredcheesecake said...[Reply to comment]

Berblog biar dengan niat yang baik, menulis biar bertujuan baik, insyaAllah...

Si qusowt said...[Reply to comment]

mmg nk carik identiti tersendiri tapi.....ade je yang lari dari identiti..bercampur2 jadinya~

Eera Shera said...[Reply to comment]

@Saiazuan setuju2 ;)

Eera Shera said...[Reply to comment]

@PCL insyaAllah ;)

Eera Shera said...[Reply to comment]

@era kecik hei salam kenal ;)

Eera Shera said...[Reply to comment]

@Nong Andy komen yg panjang..i loikkke!! kita puas org pun puas kan kak

Eera Shera said...[Reply to comment]

@Daddylicious betul tu ;)

Eera Shera said...[Reply to comment]

@teratak hati sama la kita byk kena belaja lg

Eera Shera said...[Reply to comment]

@msredcheesecake tujuan baik, bukan tunjuk baik kan kak..maceh ;)

Eera Shera said...[Reply to comment]

@Si qusowt bese dah tu..lari tajuk hehe

AmirFX said...[Reply to comment]

Kena sentiasa cari idea walaupun seciput jer idea tu.. Set kan juga matlamat... Ok.. Cukup2.. Nanti muntah hijau plak komen panjang2.. haha..

L said...[Reply to comment]

thx k.. hehe makananya.. kita kene adaapa yg kita nk smpaikan dari blog. bukan sekadar meniru orang kan.. hehe

L said...[Reply to comment]

jom baca kejap..=0
http://lolz-l.blogspot.com/2011/12/tuntutan-ifc.html

Ezad Skytech said...[Reply to comment]

kalau idea nak menulis tu dari idea sendiri lagi bagus..lepas tu kena pandai olah la supaya entri tu dapat menarik minat pembaca dan sekaligus ringan je tangan nak tinggalkan komen...:)

Eera Shera said...[Reply to comment]

@L betoi..tak baik tiru2

Eera Shera said...[Reply to comment]

@AmirFX takpe.komen panjang2 la best

Eera Shera said...[Reply to comment]

@Ezad Skytech tips yg bagus..maceh ;)

cik Kartun said...[Reply to comment]

CK wat blog semata2 isi mase lapang...Bila org bace n komen entry tu, rase kepuasan yang amat sgt. :)