Ilmu tentang manusia sangat susah nak paham


Masterpiece fanpage.Silalah LIKE. arigatou ^^
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

ilmu tentang manusia ni lagi susah dari ilmu yang kita belajar kat sekolah. Lagi rumit dari soalan add math. .  dasyat lagi dari kena hafal formula fizik..


manusia ni…susah nak paham. Tak payah pikir orang lain. Diri sendiri pun kadang2 tak kenal. Diri sendiri pun tak tau apa kehendak yang sebenarnya. Mana arah nak dituju..

jangankan kata sikap setiap orang berbeza. Kadang orang yang sama tapi sikapnya lain-lain. Hari ni kita jumpa dia, ok je. Normal je. Baik je. Esok jumpa lagi… pandang kita pun tak. Tetiba abnormal.

Kadang tu mula2 kenal ok. Lama2 baru tau dia sape. Tapi adakalanya terbalik pulak.

Hati dan fikiran kita tak sama. Tak menentu..tak konsisten..Mungkin apa yang ada kat keliling kita yang jadi kan kita macam tu. Mesti ada sebabnya..

Bak kata orang, jangan cari kesempurnaan dalam diri orang lain. Nobody is perfect..nope..


Nak orang hormat kita, hormatlah diri kita dulu. Nak orang sayang kita, sayanglah diri sendiri dulu.

percayalah..sampai bila2 pun, kita takkan pernah memahami seseorang tu sepenuhnya..takkan..


ps: jumaat dan sabtu aku ada field trip bakau kat Setiu. tapi balik hari la..


Terima kasih sudi baca sampai pengsan ^___^

18 rajin komen:

kura said...[Reply to comment]

emo nya entry ni........ sabau. hahha

Eera Shera said...[Reply to comment]

@kura isy mana ade emo2

Teenager Housemaid said...[Reply to comment]

tapi...
saya sangat suka belajar ilmu tentang manusia ni..
sebab uniknya ciptaan Allah...
dats y Allah kata, manusia adalah sebaik2 kejadian kan..:)

Eera Shera said...[Reply to comment]

@Teenager Housemaid betul manusia tu sangat unik..byak sgt warnanye ;)

Ezad Skytech said...[Reply to comment]

betul..sikap setiap orang tu mmg berbeza2..kadang2 susah nak paham...hee..kejap ok..kejap tak ok...adohh..pening2...

Iffah Afeefah said...[Reply to comment]

Ermmm mnusia cmtula

MeeRole said...[Reply to comment]

Sush woo nak pham manusia..dri sndri pn xpham apatah lg dri orng lain..

Dylla Abas said...[Reply to comment]

nak memahami diri sendiri pun susah kan.macam mana nak memahami diri orang lain.suka entri ni.nice :)

era kecik said...[Reply to comment]

peningnya tengok gambar tu.. @_@.

yup betul, nobody is perfect ^___^

Nong Andy said...[Reply to comment]

Salam Eera shira! betul tu... tiada org yg sempurna dlm dunia ni. kita pun sama.. serba kekurangan penuh kelemahan.. jadi x boleh harapkan yg lebih2 dr org lain..

*pergi trip apa tu.. melancong ke? :)

cinnamon.com said...[Reply to comment]

betul kadang2 bila susah aje perlukan kita,takpe redha je lah..dik kenapa lanun bersuara?..tak sedapnya..takut kak..bila komen sini,terasa lanun pulak..lanun tu kan penyamun,perompak,pencuri..

remyhazza said...[Reply to comment]

hati dan perasaan sukar nk diduga....

Munnafendy said...[Reply to comment]

betul...tak semua org smpurna..dan ai rasa mmg kejam kalau kita paksa seseorang tu utk jd sebiji2 mcm yg kita nak..terima seadanya, sbb kekadang kelemahan org tu yg buatkan dia istimewa =)

cik Kartun said...[Reply to comment]

len org len ragam..siyes xde yg same 100% antara ko, aku, die..n bla3 huhu

ShahzCudin said...[Reply to comment]

tu la sebab kita tak boleh nak nilai seseorg..kita xkenal org tu sebetulnya..

Saiazuan said...[Reply to comment]

agree.. ilmu di dunia ni mungkin seperti butiran pasir di pantai, tak terhitung banyknya..

AmirFX said...[Reply to comment]

Tanam bakau ker Eera?

Shurazirah Sukhur said...[Reply to comment]

yeah,manusia ni macam-macam ragam,karenah..kena kenaldan faham betoy2..huhu