Kecemasan: apa nak buat?



Masterpiece fanpage.Silalah LIKE. arigatou ^^
Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Jumaat lepas aku pi Kursus Pengurusan Bencana yang dianjurkan oleh Pengangkap Laut. Kursus disampaikan oleh pegawai dari Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM).

Kursus yang aku rasa best dan tak bosan langsung. sebab penceramahnya kelakar. dan apa yang disampaikan tu ada isi. bukan setakat cakap kosong dan lawak bodoh je.


dua2 best!

Selain dari diberitahu tentang pengurusan bencana, kitorang di ajar beberapa cara menyelamat yang asas. contohnya CPR dan cara nak cekik orang..err..cara nak tolong orang yang tercekik..

ni bukan pasangan gay ok..ni tengah tunjuk apa nak buat kalo ko nampak orang tercekik..



gambar atas: demo CPR
gambar bawah: volunteer punye turn pulak


aku ada la belaja sikit dalam kelas teori masa join SISPA (siswa siswi pertahanan awam). bagi aku, tak banyak pun sikit pun jadi la kena tau pasal mende ni. at least pape jadi kat orang yang terdekat kita boleh tolong setakat yang mampu.

tak semesti jugak korang dapat tau dari kursus macam ni. korang boleh google je. atau baca la kat mana2. kita sama2 belaja ek.. 


cubaan seorang bapa membuat CPR kepada bayinya yang tak sedarkan diri haha ;p
kelakar masa ni sebab budak laki tu malu2 je


nasib la Malaysia ni tak terdedah selalu ngan bencana2 alam yang teruk. sebab tu kita rasa selamat tiap masa.

kalau kat Jepun, budak kecik umur 5/6 tahun dah didedahkan pasal ni. siap dijadikan subjek skola lagi. yela tengok la Jepun cemana..tsunami tu selalu dah

kursus tu separuh hari je. bayar ek bukan free. tapi rm6 je haha...duit makan pagi dan lunch..sijil pun dapat

boleh tengok sini:



ps: jangan 'Aiman tak kisah' je


Terima kasih sudi baca sampai pengsan ^___^

7 rajin komen:

zareliqa afiqa said...[Reply to comment]

Wahhh! bagusnye.. iqa tak reti wat CPR walaupun dah blaja.hehe

kura said...[Reply to comment]

seronoknya dengar ceramah yg tak bosan :0

Ezad Skytech said...[Reply to comment]

hee..untung la dapat pergi..dapat belajar kan..:D

Iffah Afeefah said...[Reply to comment]

Haiyooo bnde bek wtpe nk mlu kn

AmirFX said...[Reply to comment]

Best.. Saya pun suka gak kalau ada kursus2 gini.. :D

Bro Ahmad said...[Reply to comment]

bro dah ikut kursus cpr..malu kena buat depan orang ramai hihii

remyhazza said...[Reply to comment]

bagus nyer pi kursus nie.....
bencana dan kecemasan dtg tanpa diduga...
biar kita bersedia.....