'Bang, saya nak makan nasi, bukan asap'

Salam.


Di saat perut sedang bergelut dengan kelaparan, maka gerai makan ku terjah jua. Ku cari meja yang kosong, lalu ku duduk penuh yakin. ku capai menu di atas meja. lalu ku buat pilihan. adik comel yang mengambil pesanan mengangguk lalu pergi.

aku menunggu makanan ku penuh keterujaan. tiba-tiba hidungku menangkap sesuatu. ohh..seperti bau asap. ku sedut2 baunya dengan dua terowongku lagi. adakah ini bau tomyam, atau ikan masin, atau pun sambal. oh..semestinya tak! mungkinkah ada orang bakar sate, lemang atau sampah?!

ku alih pandanganku, di belakang mejaku, kelihatan jejaka2 macho sambil penuh gaya mengeluarkan asap dari mulut dan hidung mereka. wah..hebatnya.macam mana mereka melakukannya?

ku kipas2 asap itu, kipas kembalikan pada mereka. terima kasih, aku tak mau. ku tutup hidung sebab ku dah mula lemas dengan asap yang busuk tu. adoyai...ku datang nak makan nasi. bukan nak makan asap.

serius aku tak paham. tak ada tempat lain ke nak merokok. nape perlu kat kedai makan? menghilangkan deria bau aku kat makanan je. pantang betul aku kat kedai makan nak merokok. nak cari penyakit tak payah libatkan orang lain. 

ps: abahku bukan perokok. ku harap dia nanti pun tak merokok ye :)



 
 Terima kasih sudi baca sampai pengsan ^___^

23 rajin komen:

Bro ahmad said...[Reply to comment]

dia bukan makan eera cuma dia hisap heheee....huhuuu = ='

AmirFX said...[Reply to comment]

Kesian.. Lenkali pesan sekali dengan pelayan tu untuk halau perokok.. haha..

Eera Shera said...[Reply to comment]

bro ahmad,sy ni yg 'termakan'..hehe

amirfx, bagus gak idea ni..hehe

Saiazuan said...[Reply to comment]

maaf la, i dont have respect to perokok yang tak respect others.. klu merokok pas mkn, its okay la..perasan x klu laki kuar date, msti merokok depan pasangan? so disrespect to pasangan dia, behave la ckt an

Eera Shera said...[Reply to comment]

saiazuan, betul sangat. aku bukan benci perokok. tapi agak2 la nak merokok kat mana...boleh buat org menyampah dan hilang hormat tau..

fiza said...[Reply to comment]

hoho. same la eera..aku pn pntang tol org mrokok ni xkire tmpt..ayah aku n sidia pn xmokok..;p

Warna Warni Kehidupan said...[Reply to comment]

setuju..kekadang rasa nak sekolahkan jek dorang ni, hormat la orang sikit..

NasZ said...[Reply to comment]

saya tak hisap rokok. hehehe. rasa macam membazir je.

Eera Shera said...[Reply to comment]

memang membazir pon

Acik said...[Reply to comment]

aihhh ... sb tu kat restoren ada ruang merokok n x merokok!
aihhhh ...

rozeeta rashid said...[Reply to comment]

tak suka asap rokok. kalau ada orang merokok dekat2 saya nanti kipas2 sambil buat muka rimas. haha.

aizamia3 said...[Reply to comment]

kesian pada orang yang dok menahan asap tu..

Kancil 8349 said...[Reply to comment]

dulu kancil merokok...tapi dah berhenti...satu buang duit jangka pendek dan jangka panjang...dapat penyakit bukan kecil...besar seperti barah

Nalisa Syahira said...[Reply to comment]

dah jd pasif smoker ,

budak penjara said...[Reply to comment]

asal ko x makan idung abam2 tu je??haha

Hanie_Dew said...[Reply to comment]

secondary smokers lagi bahaya. maksudnya org yang hidu asap rokok. bukan perokok. sbb asap tu xde tapisan. haih..aku pun tak paham apa yang best sgt merokok tu. habis duit je.

Hanie_Dew said...[Reply to comment]

sebenarnya aku pun xtau jawapan soalan exam angry birds tu. hehehe

Iffah Afeefah said...[Reply to comment]

Org cmni mmg xmkn sman

izamin said...[Reply to comment]

sabar jew la... fizah unn ta suke bau asap rokok nie.. busuk wahahaha

cinnamon.com said...[Reply to comment]

kalau saya cari tempat lain je..sbb suami dan anak2 penghidap asthma..sebelum jadi apa2..kan

Ezad Skytech said...[Reply to comment]

sy pun memang anti bau rokok ni...heee~

Si qusowt said...[Reply to comment]

rimas kot..lagi2 kalau sy melepak ngan kawan2 yg merokok..nk mkn pon xselere..

Eera Shera said...[Reply to comment]

kesimpulannya, ape patot kte buat kat org yg tak de sensiviti alam tu?hehe