Besar, gagah tapi terancam

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kadang yang besar ni nampak aje gagah, tapi dalam hati ada taman woo. Jangan la cuba cari pasal. Buruk padahnya. Tapi besar2 pun, tetap ada yg mengancam. Sebab apa? Sebab kelebihan dan manfaat yg boleh dapat dari ia maka ia dipergunakan. Lumrah la kan semua yg Allah cipta ada sebab. Ada kelebihan.


Umur saya baru sebulan. Apa nama saya?




Oh ini lah saya bila dah besar. Ala malu pulak saya. 




Model mana pulak buat photo shoot ni?


Fakta mengenai Seladang
Seladang boleh mencecah tinggi 1.8 meter, panjang dari ekor ke hidung 4 meter. Berat seladang jantan boleh mencapai 1000 kg dan seladang betina 500-700kg. Tanduknya yg kuat panjangnya dalam 60-115 cm.

Seladang sangat sensitif. Sebab tu seladang senang mati akibat stress. Bila terkejut dengan kehadiran manusia, seladang akan lari jauh. Jangan cari pasal dengan dia kalo korang tak nak kena tanduk haha. 





Pesal ramai sangat manusia hari ni? Oh hai semua. 
Jangan lupa add fb Gajah Kacak ok. 


Saya kecik lagi. Cepat la bagi tebu tu. Lapar ni!!

Fakta mengenai Gajah
Badan gajah diselaputi kulit setebal 2.50 cm tetapi kulit di bahagian dalam telinganya  hanya setebal sehelai kertas. Panjang belalai gajah boleh mencapai 1.8 m dan boleh simpan 8 liter air. Sebatang gigi gajah boleh mencapai 4 kg. 

Menariknya pasal gigi gajah, bila gigi depan haus, gigi geraham belakang akan berpindah ke depan menggantikan gigi tu. Seekor gajah boleh berjalan hingga mencapai 6 km sejam, 2 kali ganda kelajuan manusia berjalan. Mampu berjalan sejauh 20 000 km setahun. 



Penutup
>> Sayangilah binatang. Mereka jugak perlukan perlindungan dari awak2 semua. 
>> Agak2nya kat mana aku ni?
>> Cite sambungan pada entri akan datang hoho..


ps: Letak gambar yg ada ko Munir sebab tu je gambar yg ada muka seladang haha.


KLIK KLIK KLIK!!!


 Banner


Raksasa lawan atromen, dah baca sila la komen ^___^

16 rajin komen:

Nong Andy said...[Reply to comment]

comel je binatang2 tu. rajinnya godek info pasal gajah n seladang.. :) nak ganti arwah steve irwin ke?

mirmashi94 said...[Reply to comment]

first tengok gambar seladang , ingat kan lembu . haha :D . okayy , saya sangatt silly -.-

Eera Shera said...[Reply to comment]

@Nong Andy infonye dlm simpanan kak ^^

Eera Shera said...[Reply to comment]

@mirmashi94 nk senang kenal tgk kaki seladang, bawahnye kaler putih. mcm pki kasut

ABU said...[Reply to comment]

errr senang mati akibat stress hahahaha, nampak je gagah :P

btw, sldng adalah maskot rasmi bagi zoo tepeng :P

susulemakmanis said...[Reply to comment]

tue la..ingat lembu tadi..hehe

Kancil 8349 said...[Reply to comment]

antara binatang yang hampir pupus...kesian...besar tapi tulah...ndak ada tempat

♥ wawawawa ♥ said...[Reply to comment]

nice info!! suka gajah..heee

nak tny..betul ke gajah tkt tikus? heee~

AmirFX said...[Reply to comment]

Dah jadi zoo keeper ker sekarang nie? haha...

Bun-Bun-Reyn-Pyon~ said...[Reply to comment]

hahaha kita pilih hidup la awak , so baruu la boleh komen2 dengan awak , hewhew -__-"

kikiki , great info dear :D

teha said...[Reply to comment]

betol2.. binatang pon prlukan kasih syg :)

kura said...[Reply to comment]

kura kura tak hado ke? hehehh

[sutera kasih] said...[Reply to comment]

tiba2 rasa mcm berada dlm zoo hehe
bestnya, jrg2 bah dpt baca info psl haiwan dlm blog..thanks yaa :)

cinnamon.com said...[Reply to comment]

Assalamualaikum adik.

pernah jumpa live gajah aje..seladang belum lagi..oo mcm tu ye info mengenai seladang..

badan besar penakut juga ye.

hari tu kak ada buat n3 mengenai gajah..daging gajah boleh mkn tau.

tapi ramai la tak sanggup.

mana la tau darurat esok,gajah aje yg hidup lama..

boleh panggang gajah makan,cukuplah, sepuluh kampung.

Ezad Skytech said...[Reply to comment]

hee...seladang tak pernah tgk depan mata...gajah pernah la..haha~

Hanie Dew said...[Reply to comment]

seladang > aku ada jumpa seladang sama tarikh birthday dgn aku. tahun lain. huhuhuhu (T_T)..

gajah > boel elaborate lebih pasal gigi tu.mmg sgt menarik. ok. ngaku aku malas nak google. hiks.

ko kat ladang kat kampung eh.