Awas, babi dalam makanan!

Menarik:



Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sebagai orang Islam, kita kena ambik tau apa bahan dalam makanan yang kita makan. Kita makan sedap je tanpa kita sedar banyak bahan menatang ni dalam makanan. Apa yg sedapnye ntah. Kalo tak silap, produk dari menatang ni agak murah.



Berikut antara istilah sains yang digunakan dalam produk yang mengandungi unsur babi:

1. Pork: Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.
2. Swine: Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.
3. Hog: Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50 kg.
4. Boar: Babi liar.
5. Lard: Lemak babi yang digunakan bagi membuat minyak masak dan sabun.
6. Bacon: Daging haiwan yang disalai, termasuk babi.
7. Ham: Daging pada bahagian paha babi.
8. Sow: Istilah untuk babi betina dewasa (jarang digunakan).
9. Sow Milk: Susu babi.
10.Pig: Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kurang daripada 50 kg.
11.Porcine: Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal daripada babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan sumber yang berasal daripada babi.


Tengok label kalo ada tertulis: 
'This product contain substance from porcine’ (Produk ini mengandungi bahan daripada babi’)

'The source of gelatin capsule is porcine' (Kapsul ini dari gelatin babi’).


 Banner


Raksasa lawan atromen, dah baca sila la komen ^___^

9 rajin komen:

kura said...[Reply to comment]

kenapa tak ada istilah nate pink. hehehh

[sutera kasih] said...[Reply to comment]

bahaya ni..kena ambil tahu nama2 selain dr babi kan..

Hanie Dew said...[Reply to comment]

info yang sangat berguna, ye la kita hanya tau pork ngan pig je. istilah saintifik lainnya jrang didedahkan.jadinya kite ni senang kene tipu.

thanks for the info beb

Ezad Skytech said...[Reply to comment]

kena alert pasal ni sebab ni pasal hukum halal haram...

Muhammad Saiazuan Norhalik said...[Reply to comment]

=O

bahaya bahaya~

Shiema Sufian said...[Reply to comment]

Thanks sharing, semoga kita terpelihara :D

teratak hati said...[Reply to comment]

kena berhati-hati memilih produk makanan atau ubat2..

Kancil 8349 said...[Reply to comment]

peringatan yang bagus...terima kasih

jom singgah baca

http://kancil8349.blogspot.com/2012/04/jawapan-wordless-wednesday-35.html

mirmashi94 said...[Reply to comment]

dah pernah terbaca . huhu . tapi selalu x ingat je . lol . kena hafal laa kan term-term die tue .