Anak tak kenang budi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Takde mak ayah, tak lahir la kita ke dunia ni. Lahir je kita, macam2 tanggungjawab yg besar menanti dorang. Mak ayah la yg besarkan kita, bagi makan, pakaian, tempat tinggal, hantar pegi sekolah, bagi kasih sayang.

Memang tak patut kalo ada anak tak kenang budi yg cakap apa yg mak ayah dia buat sebab dah memang  tanggungjawab dorang. Tak kenang budi namanya tu. Cakap pasal tanggungjawab, berapa ramai yg reti tanggungjawab? Kalo tak, takde la yg sanggup buang anak sendiri. Lagi kejam belum lahir dah dibunuh. Ada jugak yg abaikan tanggungjawab.



Sampai mati pun kita tak mampu balas jasa dorang. Cukup la jadi anak yg  baik. Yang tak tipu mak ayah cakap pegi sekola padahal lepak kat mall siap dating lagi dengan budak-yg-seluar-dalam-pun-mak-basuh. Yang tak tipu cakap nak pegi rumah kawan belaja padahal melencong entah ke mana.

Pikirlah mana yg baik. Kita jahat macam mana pun dengan mak ayah, busuk2 kita pun dorang terima lagi. Dorang mungkin tak kisah anak dorang tak pandai, tapi dorang nak anak dorang jadi anak yg baik.

>>> Selamat Hari Lahir kepada adik lelaki aku yg ke 19. Pehal dah macam bg ucapan kat radio ni. #Eh muda lagi ko rupanya. Eksen ngan aku mentang2 tak cecah 20 lg -_-

ps: taip balik entry ni sbb yg tadi hilang bila tukar old blogger interface. sabo je la mende free..


KLIK KLIK KLIK!!!

 Banner


Raksasa lawan atromen, dah baca sila la komen ^___^

12 rajin komen:

Ezad Skytech said...[Reply to comment]

kita sebagai anak..kena la jaga hati kedua ibubapa kita kan...jgn la sakitkan hati mereka...mmg sampai bila2 pun kita tak akan mampu nak balas semua jasa mereka kan..

> selamat hari lahir buat adik shera tu ye..:D

♥ wawawawa ♥ said...[Reply to comment]

BETUL BETUL..
busuk2 kita pun..mak ayah tetap terima kita

AmirFX said...[Reply to comment]

Selamat Hari Lahir yang ke-19 untuk adik Eera.. Ehhh.. Tuan punya blog berapa umur?

kura said...[Reply to comment]

sayang mereka ketat ketat. hehhhee

Hanie Dew said...[Reply to comment]

ibu bapa, anak dia dah takde rupa orang pun mereka akan tetap terima.

anak pula sebaliknya. nauzubillahiminzalik. doakanla kesejahteraan ibbu bapa kita.

happy bufday adik eerah yang ke-19.

gummybear said...[Reply to comment]

jaga ibu bapa kita sementara mereka masih ada..

Hanie Dew said...[Reply to comment]

aku memang nak main drum tapi takde sape nak tolog shoot video tu..ooo..cool gile kalau aku men drum kan. mmg minat gile ah...

len kali kitrg nak suruh ko tolg shoot vid vi-log ehh...

Teenager Housemaid said...[Reply to comment]

:)

selamat hari lahir untuk adik akak...

ABU said...[Reply to comment]

slmt hari jadi gak aku ucapkan kat ada awk..

selalunya ank sulungla yg baling besar tanggunjawab dia..kan kan..

Rozuan Ismail said...[Reply to comment]

selamat hari lahir buat adik awak tuh

p/s follow sini gak

Nong Andy said...[Reply to comment]

Moga anak aku jadi anak yang baik :)

cinnamon.com said...[Reply to comment]

betul adik..sayangi mereka yg melahirkan kita.

ibu mu,ibumu,ibumu,kemudian baru ayahmu.