Generasi Y-suka menegur tapi sukar ditegur?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Generasi Y, satu rancangan bual bicara yang disiarkan di TV1 setiap hari Sabtu, pukul 2- 3 petang. Dihoskan oleh pengacara Muazanazzudin Mohamed (Muaz) yang ehem..hensem. ;)

apa jadahnya aku cakap pasal rancangan ni? well..aku tak pernah tengok pun sebelum ni. tapi promosi besar-besaran oleh Yuyu Zulaikha buat aku rasa nak tengok pulak. yela sebelum ni mana la nak pi tukar channel ke tv1 pulak. tv 1 boring. bagi aku la..banyak rancangan bual bicara yang agak serius.

tapi Generasi Y ni tak boring. pengacaranya yang.. lagi sekali, hensem dan pandai berceloteh, sangat konpiden dan kelakar buat aku tertarik pulak dengan rancangan ni. Dalam episod hari ni, si comel Yuyu tu dijemput sebagai salah seorang panel, dengan 2 orang lagi panel, Abang Raja (motivator) dan Dya (blogger). 


Yuyu yang Abang Raja panggil Yaya Boboiboi haha


best topik hari ni. pasal cara nak menegur orang lain. nak2 pulak zaman fb sekarang ni yang mana orang lagi suka tegur-perli-kutuk kat fb. Sejam rasa tak cukup nak dengar nasihat Abang Raja. best sesangat ler.. 

Abang Raja


Kata Abang Raja, kalo nak senang ditegur, kena rendahkan ego. nak rendah kan ego tu camne? berkawanlah dengan orang yang merendah diri dan tak ego. dan cara berkesan nak tegur orang, tegur la dengan lembut sambil sentuh orang tu. sentuh ek bukan raba hak2..ok gak aku tertengok rancangan ni. dapat tambah ilmu, dapat jamu mata kikiki..sambil menyelam minum air ;)

ps: boleh la nak tunggu cite ni lagi minggu depan



Terima kasih sudi baca sampai pengsan ^___^

28 rajin komen:

Nyamuk Terbang said...[Reply to comment]

tgk jgk td :)

Muhammad Saiazuan Norhalik said...[Reply to comment]

hmm bgs gak cara tu.. brkawan ngan org yg rendah egonya :)

yuyu~

rozeeta rashid said...[Reply to comment]

lahh tadi ada yuyu eh. tengok sikit je lepas tu tukar tengok hindustan. haha.

remyhazza said...[Reply to comment]

setuju ngan saiazuan....
tapi tadi keje... tak tgk ler.....he3

mirmashi said...[Reply to comment]

mcm besh je show nie . bext time nk tgk laa :)

Kancil 8349 said...[Reply to comment]

ndak tahu pun ada rancangan macam nie...kesiannya Kancil...hehehe..

syafiqakarim said...[Reply to comment]

alamak tak tgk.
tp tajuk tu mmg sesuai la..
lalalaa

KizZ said...[Reply to comment]

Hihi..Menarik...Nak kena tunggu episod seterusnya la pulak ni,,,manatau dia jemput Kiz pulak kan..

Hanih Borhan said...[Reply to comment]

Nak menegur memang senang tapi bila diri sendiri kena tegur, hmmm...

Nong Andy said...[Reply to comment]

takde pula akak tengok. nantilah akak gi tgk :)

Hans said...[Reply to comment]

rancangan tu memang best pun
:-)

cik Kartun said...[Reply to comment]

tunggu berhnti keje baru leh tngok kot :(

Jue said...[Reply to comment]

aku xpnah lg tgk rancangan tu hihi tp maybe akn cuba cr ms tgk
bab tegur ditegur ni aku kategorikan sbb bab sensitif..ade org yg rajin tgur org plg x suke org tgur dia blk..mcm sentap gitu..based on experience aku la haha

kalau ko nak xhcnage ngan kitaorg, ko bgtau je ko nak xchange ngan hanie ke aku

kalau ko nak xchange ngan zuan, ko bgtau dia =)

HeNRieTTa JoSe said...[Reply to comment]

Memang dah terbaca kat blog yuyu....tapi xsempat tengok....huhuhu....

Rtp Farra Arisha said...[Reply to comment]

semua orang ada ego masing2. so kita tidak akan dapat memboloskan diri daripada berteman dengan kaum yang mempunyai egonya tingkat dewa. hehe orangnya yang ego tinggi harus diberikan pengajaran, itupun melalui kata2. hey i think i've met with mr.raja shamri on last 3 years ago when he been at my mrsm to motivate us. he's kinda friendly too :)

Gen2Merah said...[Reply to comment]

wah bestnya.. Yuyu pun ada situ... wow hebat... ni rancangan utk mengenali blogger2 fames lebih dekat ni,. ehe

yad'z said...[Reply to comment]

tak tengok... huhu

NIZAM said...[Reply to comment]

Salam kenal,

hai, sy pun tengok gak aritu. sume sbb Yuyu promote. best gak talkshow tu. fun. lagi satu, panel die best. jemput bloggers n motivator. host pun best. ohsem la dorang tu semua :))

eLLa n aLia said...[Reply to comment]

macam best lh... ^_^

Zul Fattah said...[Reply to comment]

tak tahu plak.. ada rancangan ni.. haha..

Liyana Zahim said...[Reply to comment]

Pehhh.. Nape generasi y? Knp bukan generasi K?

Brown girl said...[Reply to comment]

tak penah pulak tengok rancangan tu. oke, nak try tengok jugak la. hehehe.

Ezad Skytech said...[Reply to comment]

kalau berkawan dgn org yang ego tinggi dan susah ditegur ni..mmg masalah...kan...

yuyu...(^^,)

Hanie Dew said...[Reply to comment]

aku sebenarnya tercari cari gambar muaz. last last gamabr abg raja yg ko tempek. yuyu jd jemputan. untungla..

generasi Y tu stands for 'young' ke ape. ego tu dikawal oleh diri sendiri. jd semua berbalik semula pada diri kta.

Eera Shera said...[Reply to comment]

gambar muaz mana boleh tunjuk..kalo nak cari sendiri kah2..sbnrnye tak sempat snap :p

Si BuDaK KaChAk said...[Reply to comment]

xsempat tgk...

=(

AmirFX said...[Reply to comment]

Yuyu sangat cute.. :D

Juliet_iRa~" said...[Reply to comment]

xtgk td sbb xtau..huu