Masuk matrik tak ada peluang nak masuk u!


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

dulu masa aku nak masuk matrik, ada yang cakap masuk matrik tak bagus. sebab belum tentu dapat u. kononnye ada yang keluar matrik tapi tak dapat sambung mana2.

walopon cakap2 tu mengguris hati nan suci ini, aku tak peduli dah. sekali aku buat keputusan, aku takkan patah balik dah.

aku tolak offer UITM masa tu. takut jugak kalo pilihan aku salah. tolak u dan masuk matrik? risiko besar kan.  semuanya sebab UITM offer kos yang aku tak minat. sebab aku kalo tak ada minat memang jahanam la gamaknya.

dan akhirnya, dengan result yang tak berapa nak bagus (matrik susah weh), dapat jugak aku masuk u. dan akhirnya dapat bidang yang memang peberet aku dari skola..

dengan tak berapa nak belajanya kat matrik sebab doploh empat jam asik meratap nak balik rumah je, lepas gak masuk u hahaa..bese la tak penah pisah ngan mak abah dari kecik....wuwuwuwuwu

moral of the story, jangan peduli sangat cakap2 orang yang nak melemahkan semangat kita. especeli kat adik2 yg baru pas SPM dan adik2 yang belom lagi ambik SPM.

tahu kemampuan diri, usaha, doa, restu mak ayah dan cikgu, yakin dan niat yang baik...insyaAllah ada peluang untuk kejar cita2 awak tu...



ps: dah dapat u, orang cakap pulak masuk u tak dapat kerja.
 memang la..orang masuk u nak belaja lain la yg keje sambilan haha :D



Terima kasih sudi baca sampai pengsan ^___^

11 rajin komen:

rozeeta rashid said...[Reply to comment]

saya masuk uitm sebab dapat course yang saya minat. hehe. sekarang ni dah habis belajar tapi tak dapat kerja lagi. tension!

zareliqa afiqa said...[Reply to comment]

Betul! jangan pedulikan cakap2 orang.Sebenarnya dia pun tak taw,main cakap jek.Adik iqa kat matrik skunk.Dia cakap ok jek blaja kat matrik..bole bawak.result dia pun alhamdulillah! Dulu dia nak masuk,ramai yg cakap susah.Kompius jugak dia.Nak amik matrik atau UTHM.Tapi iqa cakap,jgn dgr cakap org yg tak taw pape tu.Kalau rasa bole bawak,go on je.Kwn2 iqa yg amik matrik pun senang jek nak masuk u tuk amik deg pulak.So,jgn dgr ckp org! ikut kemampuan sendiri. huhu,
Kan da terpanjang komen. :D

Eera Shera said...[Reply to comment]

@rozeeta rashid belum ada rezeki la tu

Eera Shera said...[Reply to comment]

@zareliqa afiqa bagusnya adik iqa rajin..org tau ckp je kn..bkn nk sokong pun

susulemakmanis said...[Reply to comment]

rezeki ada kt mane2 dik!goodluck!

cik Kartun said...[Reply to comment]

yup2.. setuju.
ikut kata hati sndri, tapi kata hati yang elok laa & x meragu kn.. :)

AmirFX said...[Reply to comment]

Carilah ilmu sehingga ke negara CHina.. :D

Hanie_Dew said...[Reply to comment]

aku study dulu dapt course yang aku minat. sekali dah habis belajar course yang aku minat tu susah nak dapat keje untuk gender aku. ciss..!!!

Teenager Housemaid said...[Reply to comment]

i wish i can follow my dream... :')

shiki said...[Reply to comment]

aahhhh~ shiki punn budak matrik gak, tp tahan 1 sem je (6bulan) then terus keluar sbb xtahan..punce masuk matrik sbb xdapat mane ipta...sedihhh~ xnak masuk form6 punye pasal ambik matrik..last2 kcundang~ skrg ambik kolej swasta, n dpat amik subjek yg disukai~ kui3~

Rapunzel Cikilolo said...[Reply to comment]

aah mase dulu semua org gertak macam tu... tapi okey je, dah keje da. alhamdulillah. orang malay memang suke propa..