Classification of mangrove forest in Setiu Wetland using spectroradiometer

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

AMARAN: sangatlah saintifik. tak dipaksa untuk membaca. digalakkan kalo nak tambah ilmu ;)

tudia..tajuk omputih abes kah3. tajuk sebenar panjang lagi. nak cite sikit pasal projek aku. sebagai final year student, aku kena buat research. research aku berkaitan remote sensing. kena amik reflectance daun, guna satu alatan yang dipanggil spectroradiometer. segala data (bacaan reflectance) yang diambik akan terus masuk dan disimpan dalam software yang dipanggil Viewspec. aku test kat daun pokok bakau. kendiannya, baru la buat analisis guna software SPSS. SPSS ni macam statistik la. orang statistik mesti tau ni.

yang kecik tu spectroradiometer..terus connect ke laptop. 



lebih kurang cemni la caranya. tapi aku kena amik jarak dekat lagi ngan daun. 


projek ni buat kat Setiu Wetland. dah kata bakau kan so kena la berendam dalam paya selama 3 hari nanti. sebenarnya keje aku takde la nak masuk paya sangat. kutip daun, dan ambik je data. tapi dah pegi in group kan, kena la tolong geng sama2. dorang tu kena buat plot, kena masuk paya. kiranya 'u jump i jump' la ni..cuma takde kapal Titanic je la. harap2 air surut la..

yang ni bakau minyak. ari tu aku n the geng dah panjat akar dia. lagi tinggi dari ni.
kuat tau tak patah. cam tarzan versi bakau je kan



contoh data (dalam bentuk graf)


bukan kat daun je, spectroradiometer ni boleh amik reflectance macam2 mende. kat batu, kat tanah, daun..sebab semua mende ada reflectance (pantulan cahaya)..



ok la panjang sangat dah ni. saja nak cite. buat simpanan dalam blog. korang bukan paham pun kan hahaa.. kalo ada yang teringin nak buat projek camni (especeli my junior) buat la. kejenye senang je. yang susah nak buat analisis nanti hak3.. boleh pengsan bila tengok nombor2.. 1 spesis je dah ada hampir seribu bacaan. dan aku kena buat 6 spesis.


ps: semoga segalanya berjalan lancar..amin



Terima kasih sudi baca sampai pengsan ^___^

18 rajin komen:

Kancil 8349 said...[Reply to comment]

punya susah..tapi kalau dah biasa mungkin ndak bermasalah

aimie amalina said...[Reply to comment]

huwaaaaa
ni bes ni...resarch pasal ni..
sebab kat utm dulu, ade sorg lect ajak kite utk futher study pasal agriculture dan senagkatan dengan nya..

heee..
shera! wishh u oll d best :))

Teenager Housemaid said...[Reply to comment]

berbelit lidah saya nak menyebut tajuk je kak..hehehe

Hanie Dew said...[Reply to comment]

bacanya seronok. nak u jump i jump tu errr u jump sorang sorang la. hahahaha..

tp dah habs study nnt mesti kenang balik memori tarzan bakau. =p

remyhazza said...[Reply to comment]

bagus jugak info nie eera.....
dpt jugak kitrg belajar....
maklumlah... kiteorg school tak high !

Iffah Afeefah said...[Reply to comment]

apakah ini

Gen2Merah said...[Reply to comment]

hehe.. buat analisis macam ni mmg mencara rasanya.. pperlukan kesabaran dan ketabahan

Aien Not Alien said...[Reply to comment]

paham la sikit2...lebih kurang macam saya buat dulu2..


kuala sepetang dengan tanjung piai banyak bakau....paya berselut.. lama tak main selut2 ni...


SPSS pun sama...demi thesis redah aje SPSS tu walaupun kurang mahir sangat, buat mana yang perlu je..hehe..

cik Kartun said...[Reply to comment]

waaa.. belajar bnde baru..
berbelit lidah nak mnyebut spectroradiometer =.='

rozeeta rashid said...[Reply to comment]

fuhh. macam interesting je walaupun ada sikit2 yang tak paham. hehe. eh shera ni course ape ek?

EZAD AMIR said...[Reply to comment]

Arghhhh amende sume ni....npe otak aq xleh cerna sume ni....

aizamia3 said...[Reply to comment]

menarik.

teha said...[Reply to comment]

aminn.. hehe :)

Azzah said...[Reply to comment]

cam mencabar je walaupu azzah tak paham..

[PCL] said...[Reply to comment]

owh..masuk dalam hutan bakau lagi .. mesti best kan, all the best semoga berjaya dan dipermudahkan olehNYA.

(terima kasih sokongan anda dan ucap selamat kat blog PCL sempena ulangtahunnya yg ke-2)

Hanie Dew said...[Reply to comment]

masih bekampung kat bakau lagi ke cik eera shera oit.

zareliqa afiqa said...[Reply to comment]

Memang tak paham pun sebab belajar lain2 course.hehe~ tapi suka baca.Macam menarik erk course awk nie^^

Eera Shera said...[Reply to comment]

thx korang sudi baca walopon pening ekekeke ;)