Calon suami yang tak pinjam PTPTN


Salam.

Pelajar Malaysia, abes study je dah banyak hutang. Memang la tak semua pinjam duit PTPTIPU tu tapi mostly guna kan termasuk la yang membebel ni. Aduh..duit duit duit. Kalau abes je study, then terus dapat kije gajinya 10 ribu tak apa la jugak. Ceh demand la pulak.. ya la tak semua mampu kan kalau nak harapkan duit mak bapak je.

Aci tak aku nak buat syarat untuk calon suami,  MESTILAH TAK  BUAT PINJAMAN PTPTN. Aku dah konpem kena bayar hutang. Kang kalau suami aku pun kena bayar hutang PTPTIPU tu susah la pulak. Tak terlarat pulak dia nak bayarkan PTPTN aku, bagi elaun bulanan kat aku, hutang rumah banglo 4 tingkat, hutang Nissan Skyline aku, duit nak shopping, segala macam jenis bil, barang dapur, belanja anak-anak, pergi bercuti. Banyak tu. So kalau dia pun kena bayar PTPTN susah la kan. Haha..


Abes la semua jejaka2 tak nak masuk U. Hehe.. Homo sapien dan hutang tak boleh dipisahkan. Hutang duit, hutang budi. Sebelum kawin dah banyak hutang, nak kawin pun hutang, lepas kawin lagi la berlambak hutang. Jangan mas kawin pun hutang dah la!

Tak kisah la banyak mana pun hutang, tapi selagi sesuatu tu tak terlalu penting, elakkan dari berhutang. Beli dan pakai setakat yang termampu. Kalau rumah dan kereta tu memang la tak boleh beli cash kecuali la memang banyak duit. Hehe...

5 rajin komen:

suha said...[Reply to comment]

2 pasal..cik suha pon dh plan nak masuk minang anak sultan brunei ni..pergh,senang idop..jom gi same2 (^_^)

JIJI YU said...[Reply to comment]

aku dah lepas la syarat tu

Bro ahmad said...[Reply to comment]

oleh itu jgn berhutang hehe..byr ptptn tuhh selamat hari raya kt shera..lama menyepi...:)

Eera Shera said...[Reply to comment]

cik suha, jom tggu ape lg

jiji, tau la ko dpt elaun kn

bro ahmad, dpt gji nt bru bleh byr :)

~..SiKecilMirmO..~ said...[Reply to comment]

keh3... dasat jgk syarat tuh kan... bole pakai... ehehee... ^^,