Yakin kau cukup kuat?

Sangat mudah sebenarnya untuk berkata sesuatu dari melakukannya. cakap senang tapi nak buat susah.

contohnya untuk berkata jangan macam tu, jangan macam ni pada orang lain tu senang. nak pujuk orang yang patah hati pun senang. tapi bila nak pujuk diri sendiri?

peduli kan apa orang cakap. move on. tapi bila diri sendiri yang kena hadap, mampu ke untuk pekak kan telinga? mampu ke untuk berlagak macam penghidap amnesia macam benda tu tak pernah jadi?

betul cakap kat orang lain senang. nasihat kan orang lain tak susah. nak motivasi diri tu agak susah. kalo semangat tak kental, memang berhenti dah kat pertengahan jalan.

berapa kali jatuh tu tak kisah. kena maki selalu tu takpe. yang penting jangan terus rebah. bangkit la selagi terdaya. selagi dua kaki tu masih pijak bumi yang nyata, selagi tu perjuangan seorang manusia masih ada.

Dan apa yang buat kau selalu nak bangun? apa penyebab kau nak terus kuat? orang sekeliling. orang yang kau sayang. keluarga, kawan2, suami isteri dan seumpamanya la. apa yang buat kau mau terus hidup? tu yang kat atas sana...

ps: nukilan rasa masa dekat pukul 3, atas katil.k nak zzzz....



Published with Blogger-droid v2.0.4

20 rajin komen:

Afiq Yassin said...[Reply to comment]

sempat lagi berpuisi tu.. ha3

Muhammad Saiazuan Norhalik said...[Reply to comment]

kena jadi luffy~ kuat sebab nak protect nakama! :D

AmirFX said...[Reply to comment]

Yakin banget.. Cukup kuat untuk tidor lagi sekarang nie.. haha..

Atiqah Wadiah said...[Reply to comment]

btol tu..nasihat org mmg sng..tp bila kena kat diri sndr,ssh jgk nk face it..

mirmashi said...[Reply to comment]

setuju sangatt . bercakap lagi mudah dari buat sumthing tapi hakikatnya actions speak louder than words . semoga kite kuat untuk buat ape yang kite cakap n niatkan , semoga setiap ape yang kite buat adalah untuk mendapat redha Allah . amin :) .

Rapunzel Cikilolo said...[Reply to comment]

eera. orang yang menasihati walaupun tak merasai tapi sekali menasihati tu beerti caring ok. be chill :)

cIk JanNah said...[Reply to comment]

nasihat kat org mmg senang sbb kita tak rasa apa yg dia rasa. tapi bila kita ada kat tempat dia, baru kita tahu bagaimana kan

Teenager Housemaid said...[Reply to comment]

agreed with u sis..:)

nasihat memang senang, but... bila kita sendiri yg alami then we know how..:)

kay_are said...[Reply to comment]

terase gak ni.. nasihat orang memang senang je kan.. tapi bile sendiri kne baru tau camne.. huu

cik Kartun said...[Reply to comment]

keyakinan tu tetap penting kan..? :)

kura said...[Reply to comment]

bukan main monolog jam 3. ehh.

budak penjara said...[Reply to comment]

tp klu jatuh bnyk kali smpai berdarah dan berparut2 cmne??haha

Nong Andy said...[Reply to comment]

gambar itu.. wah! aku tersangat suka :D

Fakhrul Haiyin said...[Reply to comment]

agree! nasihat org kemain power lg. tp, mau motivate diri tu, adeh. :D

Eera Shera said...[Reply to comment]

@kura tak boleh tdo haha

Nana said...[Reply to comment]

tengah malam punya nukilan..layannnnn..hehe

Dylla Fadzil said...[Reply to comment]

yakin boleh hihiiiii :D

Hanie Dew said...[Reply to comment]

mmg nak nasihat itu mudah.tp lepas nasihat org,pastikan diri sendiri pun ikut sama absorb nasihat tu.kan..

Ezad Skytech said...[Reply to comment]

nak bagi nasihat tu mmg mudah..tapi bila kena kat batang hidung sendiri...baru tahu...

cici tembikai said...[Reply to comment]

betul , ckp mmg snang kan , nak praktik kan ny e susah . dah kene kat batang hidung sendiri baru ternganga