Provokasi


Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sabar. Sape yg masih mampu bersabar bila diprovok? Sape yg dapat tahan kemarahan bila dicabar? Orang yg kuat adalah orang yg mampu menahan amarah dan tangisannya. Betul la kan?

Tak ada la silap sikit naik angin. Susah sikit nak menangis. Kekuatan tu ada dalam diri. Cuma nak atau tak nak gunakan aje. Cuba la cari.

Definisi provokasi: perbuatan untuk membangkitkan kemarahan; tindakan menghasut; penghasutan; pancingan


Bak kata member aku yg suwit: 

Jangan layan bila diprovok. Tujuannya nak buat kita marah. Lagi kita marah lagi dia suka (Aqilah, 2012).


Hari tu aku dengar ceramah pasal husnudzon (sangka baik). Kata penceramah tu, sangka baik la dengan semua orang. Anggap orang tu lebih baik dari kita.

Provokasi. Sama ada saja2 nak bergurau-mesra-ala-gaya-terlampau atau memang ada PHD aka perasaan hasad dengki. Lebih baik jangan layan. Kontroversi nanti. 

Tak boleh nak dinafikan yg lalat lebih suka hurung bangkai dan taik. Ada ke lalat suka benda wangi?


ps: melatih diri bersabar dan bersangka baik... 




 Banner
Raksasa lawan atromen, dah baca sila la komen ^___^

11 rajin komen:

Iffah Afeefah said...[Reply to comment]

xske kene provok

lg mendidih je

zera eira said...[Reply to comment]

chill ya dear. Senyummmm ta perlu kata apa2! :)

zera eira said...[Reply to comment]

chill ya dear. Senyummmm ta perlu kata apa2! :)

♥ wawawawa ♥ said...[Reply to comment]

penah gak kene provok...tp layan x layan jer..nti kalau layan, berasap kepala nnti panjang cite plak..hahaha.. ;p;p

Pondok Usang said...[Reply to comment]

sangat tidak baik...

Remy hazza said...[Reply to comment]

bersangka baik tak kira sesiapa pun..... selagi belum lihat kejahatan org itu didepan mata...

Nong Andy said...[Reply to comment]

lalat tak suka wangi. tapi kumbang mungkin suka wangi :)

ya.. harap kamu terus bersangka baik.

aku share satu qoute dr blog sorang kawan kat kau (myb ko dah tau tapi nak bagi gak)

"TREAT everyone with LOVE , Even those who are RUDE to you ,
Not because they are not NICE , But because you are NICE"

di cedok dari :
http://ceriazaitul.blogspot.com/2012/05/treat.html

Santri T.P.I.N.I said...[Reply to comment]

provokasi senang difahami dengan perkataan batu api... api makin disiram dengan minyak lagi besar...

AmirFX said...[Reply to comment]

Lalat buah suka dengan buah yang baik.. :D

aizamia3 said...[Reply to comment]

jangan cepat melatah bila diprovok..

psstt: lama dah akak tak singgah kat sini.. ;)

Nur Aqilah said...[Reply to comment]

ak sweet ker beb? hehe trharu :p

biasa lahh. ramai je manusia yg cm nieyh. manusia yg iri hati. manusia yg cmnie xpenah puas dgn apa yg dia ada. tu yg dia sebok2 nk provok org len. ko pikir je cmnieh "ko ada something yg berharga. 2 yg dia provok ko"