Bukan dipinta nasib begini

Assalamualaikum dan salam sejahtera.


Raya dah nak dekat. Mesti ramai dah buat persiapan kan. Tapi aku takde baju raya lagi haha..pertama kali aku tak kisah nak cari baju walopon dah masuk 10 hari terakhir. 

Tak nak cite pasal tu. Kita cite pasal orang yg tak bernasib baik pulak. Yang mungkin raya kali ni pertama kali dia beraya tanpa orang tersayang. Tanpa ibu, ayah, adik- beradik, suami, isteri atau sahabat. Terutama anak- anak yatim. 

Tiap kali Ramadhan dan hari raya anak- anak yatim mesti diraikan. Dibelikan baju cantik2. Bagi duit raya. Sambut raya sama- sama dengan dorang. Tapi disebalik kemeriahan tu, mesti terselit satu impian. Impian untuk menyambut hari kemenangan bersama keluarga. Macam orang lain.

Memang sedih kalo bayangkan nasib dorang. Aku yg duduk jauh, yg boleh contact pakai fon, yg boleh balik jumpa mak abah masa cuti pun, tetap rasa sunyi bila dah rindu. Tetap tak boleh pisah lama- lama.

Tapi bayangkan dorang. Ibu ayah dah takde. Bila rindu cuma mampu kirim doa aje. Atau mungkin ada yg tak pernah kenal pun. Sebab tu la kita yg ada mak ayah ni kena la buat baik dengan dorang. Jangan jadi anak tak sedar diri.

Ya Allah,untuk mereka yg kurang bernasib baik di luar sana, lindungilah mereka. Dan tabahkan la hati mereka. Amin...

Cer tengok iklan ni. Sedih sangat....






Raksasa lawan atromen, dah baca sila la komen ^___^

9 rajin komen:

Iffah Afeefah said...[Reply to comment]

betul tu

tapi y mnyedihkan lg mereka yg yatim piatu langsung xingt jase mak ayah die

snok adela sbb tak dkongkong

anismelon said...[Reply to comment]

sedih VC nie..dua dua kurang upaya..kesian..blogger perak selalu wat event..tahn sudah berbuke dengan anak yatim..last wek berbuka dgn warga emas..:)

Remy hazza said...[Reply to comment]

bersyukur kita masih punya kasih dan dan sayang dari ibu dan bapa....
kepada anak2 tu...hanya kenangan jadi peneman....
tersentuh hati melihat kehidupan mereka.... berjuang bersendirian menghadapi hari2 mendatang.....

Nong Andy said...[Reply to comment]

video tu aku ada nmpak di Fb dan memang buat aku teresak-esak..

hargailah keluarga kita.. sebab ramai yang tak ada keluarga. Jadi kalau kita masih ada keluarga bersyukurlah dan hargai mereka..

belas rasa hati dengan anak2 yatim piatu ni..

missha said...[Reply to comment]

sedih bila tengok vid tu..

♥ wawawawa ♥ said...[Reply to comment]

sy pon xdk bju lg..haha~ sedih video nie huhu

Dylla Abas said...[Reply to comment]

makin sedih bila tgk anak2 yatim ketawa dan bergembira..faham ke diorang sebenarnya erti hidup tanpa ibu n ayah ni...?

ஜ miss klanika ஜ said...[Reply to comment]

tambah lagi pasang lagu black dog bone -cahaya di aidilfitri . lagi tangkap leleh.

Nur Aqilah said...[Reply to comment]

tauxpa. sdeh gla iklan nieyh. huhu